Het aantal burgerhulpverleners in Nederland groeit. Eind vorig jaar had Nederland 90.000 aangemelde burgerhulpverleners. Dit aantal is inmiddels gestegen naar 130.000. De toename van het aantal burgerhulpverleners is het grootst in Zuid-Holland. Overijssel heeft, net als vorig jaar, de hoogste dekkingsgraad. Echter, de relatieve dekking is nog steeds laag en verdient aandacht van de gemeenten.
Burgerhulpverleners zijn mensen die kunnen reanimeren en worden opgeroepen via hun mobiele telefoon op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt.
De provincie Overijssel heeft, net als vorig jaar, de hoogste dekkingsgraad: 1,9% van de bevolking staat geregistreerd als burgerhulpverlener.
De landelijke gebieden kennen de grootste relatieve dekking van burgerhulpverlening. De plaats Nutter (Overijssel) blijft de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen.
Voordelen van alarmeringen per app:
– U wordt alleen gealarmeerd als u ook daadwerkelijk in de buurt van het slachtoffer bent.
– U wordt alleen gealarmeerd als u binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunt zijn (rekening houdend met een snelheid van 15 km/uur)
– De App houdt rekening met de lokale infrastructuur en toont u de route naar AED/slachtoffer.
Hoe werkt de HartslagNu app?
De App gebruikt de locatie informatie van uw smartphone om uw huidige locatie te bepalen. Deze data wordt naar het HartslagNu systeem gestuurd, waar deze informatie wordt gebruikt om die hulpverleners te alarmeren die ook daadwerkelijk binnen 6 minuten bij een reanimatie situatie kunnen zijn. Bij een oproep wordt een Sms-bericht en een pushbericht (bericht via de App) verzonden. Dit vergroot de kans dat u de oproep meteen ontvangt en direct gehoor kunt geven aan de oproep.
Hoe gaat een oproep via de app in zijn werk?
Als u een pushbericht met een oproep heeft ontvangen kunt u op dit bericht tikken. U komt dan in de App terecht waar de routebeschrijving naar de AED en het slachtoffer zichtbaar wordt. Tevens komt in de App een metronoom beschikbaar. Deze geeft het tempo aan waarin iemand gereanimeerd moet worden.
Wat heeft u nodig om de app te kunnen gebruiken?
Om de HarstlagNu app te kunnen gebruiken zijn enkele zaken noodzakelijk:
– Smartphone met IOS of Android (besturingssysteem)
– GPS ingeschakeld (verbruik is minimaal)
– Internetverbinding (om uw locatie door te kunnen sturen en pushberichten te ontvangen)
Om uw locatie te kunnen bepalen is het noodzakelijk dat u de GPS van uw smartphone heeft ingeschakeld. Als de GPS uit staat, kan de App u niet traceren. Het is aan te raden om Wifi in te schakelen, ook al gebruikt u deze niet. Zo wordt uw locatie sneller getraceerd en zal de batterij van uw smartphone langer meegaan.