De EHBO vereniging in Rossum biedt nazorg aan hulpverleners en inwoners na een traumatisch incident. Bij een ernstig ongeval of reanimatie zijn vaak vrijwillige hulpverleners betrokken. Zij stuiten op de situatie of worden opgeroepen om te helpen. Deze situaties kunnen heftig zijn.

 

Niet alleen opleiden, maar ook helpen

‘’Als EHBO vereniging leiden wij inwoners op om snel en goed te handelen bij een ongeval of reanimatie. In een training is het altijd anders dan in het echt’’ vertelt Maria Tijink, voorzitter van de vereniging. ‘’Wij vinden dat we ook klaar moeten staan voor onze inwoners wanneer er een heftige gebeurtenis heeft plaatsgevonden.’’ Naast de professionele zorg die wordt aangeboden door de politie of ambulancedienst komt er de mogelijkheid om te praten met een dorpsgenoot.

 

Praten is belangrijk

Pauline van der Aa is docent in de eerste hulp en is getraind om nazorg te bieden. ‘’Het is dapper om te helpen wanneer een ander in nood is. Wanneer de hulpverlener daarna ook hulp nodig heeft dan moet dit wel worden geboden.’’ Pauline van der Aa weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om met iemand te praten na een heftige gebeurtenis. ‘’Wanneer de hulpverlener behoefte heeft aan een gesprek onderneem ik actie. In het begin is het belangrijk om hierover praten, om het zo goed mogelijk te kunnen verwerken.’’ Hiervoor kan de hulpverlener contact opnemen met de EHBO vereniging.

Voor meer informatie kunnen hulpverleners en inwoners van Rossum terecht op deze pagina.